Silmanägemine on meie hinnalisim meel, kust saame ligikaudu 80% koguteabest meid ümbritseva keskkonna kohta. Meie aju kasutab umbes kolmandikku oma võimekusest kõigi visuaalsete muljete läbitöötamiseks. Me tunneme ära värvid, kujud ja liikumised; me oleme võimelised nägema isegi kolmemõõtmeliselt ning hindama vahemaid ja suurusi.
Silmad ei ole üksnes meie kauneim meeleelund, vaid need on ka kõige tundlikumad. Kaitske ja tugevdage oma nägemisvõimet, kuna hea silmanägemine kannab võtmerolli meie elukvaliteedi tagamisel.
Umbes 40-aastaselt hakkab loomulik nägemisteravus tavaliselt halvenema,
kuid saame silmadele ulatada oma abikäe, praktiseerides õigeid eluviise. Silmade tervist toetav toitumine kombineerituna lihtsate harjumuste kasutuselevõtuga, nagu korrapärased silmaarstikülastused, päikeseprillide kandmine silmade kaitsmiseks UV-kiirguse eest ja suitsetamisest hoidumine, on olulised põhilised tegevused, mida saate oma nägemise ja silmade tervise hoidmiseks teha.
Kuid mida küll tähendab silmade tervist toetav toitumine?
Saksamaa toitumisühendus soovitab meie tavapärase vitamiinide ja mikroelementide vajaduse katmiseks süüa iga päev viis portsjonit puu- ja köögivilju.
See aitab kaasa ka silmade ainevahetusele, kuna esmalt sööme ju alati silmadega.
Hea nägemise arendamiseks ja selle säilitamiseks ka vanemas eas tulevad appi mitmesugused toitained ja kaitsvad ühendid.
Silmade tervist toetavad toitained ja kaitsvad ühendid:
A-vitamiin | Aitab hoida normaalset nägemist |
---|---|
C-vitamiin | Rakkude kaitse (vabad radikaalid) |
E-vitamiin | Rakkude kaitse (vabad radikaalid) |
Luteiin | Sisaldub kollatähnis |
Kseaksantiin | Sisaldub kollatähnis |
Tsink | Aitab hoida normaalset nägemist |
Seleen | Rakkude kaitse (vabad radikaalid) |
DHA-happed | Seotud silmanägemise ja pisarakilega |
Tõenäoliselt parim teadaolev silmade tervisega seostatud toitaine on A-vitamiin. Kuna A-vitamiin aitab silmanägemist säilitada, nimetatakse seda üldjuhul „silmavitamiiniks“.
Head A-vitamiini allikad on näiteks rupskid, maks, rasvased juustud, heeringas, makrell ja munad. Porgandid sisaldavad rikkalikult A-vitamiini lähteainet beetakaroteeni ja on sageli tunnustatud kui ÕIGET toitu heaks silmanägemiseks.
Teatud silmadele mõjuvad stressitegurid, nagu arvuti ekraani ees töötamine, pikka aega teleri vaatamine, tugeva päikesekiirguse käes viibimine või sage öine autojuhtimine, võivad suurendada organismi A-vitamiini vajadust.
Luteiin + kseaksantiin – kollatähe koostisosad
Kollatähni (macula lutea) – väike ala silma võrkkestal – ülesanne on tagada meie nägemise teravus ja kontrastsus.
Kollast värvitooni tekitab selles punktis suurenenud taimsete pigmentide luteiini ja kseaksantiini sisaldus. Kuna päikesekiirgus siseneb kollatähni piirkonnas silma sisse peaaegu murdumatult, on loodus varunud sellesse punkti erakordselt tugeva antioksüdatiivse kaitse luteiini ja kseaksantiini kujul.
Karotenoide luteiini ja kseaksantiini leidub köögiviljades, nagu lehtkapsas, toores spinat ja petersell.
Meie silmad on avatud oksüdatiivsele stressile valgusega pideva kokkupuute ja isegi nägemisprotsessi toimumise tõttu. See võib viia vabade radikaalide kiirema arenguni. Nendega võitlemiseks omavad meie rakud spetsiaalset kaitsekilpi – C- ja E-vitamiini ning mikroelemente seleeni ja tsinki, mis aitavad kaitsta rakke oksüdatiivse stressi eest.
C-vitamiini tuntuimad allikad on tsitrusviljad, paprikad ja maasikad.
E-vitamiini leidub peamiselt taimsetes õlides. Seleeni ja tsinki ammutame valdavalt loomsetest toiduainetest, nagu liha ja kala. Meie soovitus: Miks mitte hellitada end mõne austriga, kuna just need sisaldavad toiduainetest kõige enam tsinki!
Silmade tervist tagav oluline element on dokosaheksaeenhape DHA (polüküllastumata oomega-3-rasvahpe). DHA on ajus ja fotoretseptorites levinuim rasvhape. See on vajalik võrkkesta struktuuri säilitamiseks ja seetõttu kannab normaalse silmanägemise säilitamisel olulist rolli.
Lisaks võrkkestale sisaldab DHA-d ka pisarakile. Terve pisarakile hoiab ära pisaravedeliku aurustumise ja silmad püsivad nõuetekohaselt niisutatutena.
Oomega-3-rasvhappeid leidub eriti rikkalikus koguses külmade vete kalades, nagu heeringas, makrell ja lõhe.
Silmanägemine on meie kõige väärtuslikum meel – kaitske seda juba algusest peale!